HTML clipboard

O tom, že se mají lyže a zvláště jejich hrany pravidelně udržovat netřeba hovořit. Tzv. velký servis na strojích v servisech se však provádí tak 1-2x do sezony , zato pravidelné přibrušovaní hran je potřebné mnohem častěji. Pokud jste na týdenní lyžovačce a svahy jsou tvrdé, tak v podstatě nejlépe obden.
K tomu je třeba pořídit ruční brousek. Měl jsem již v ruce několik brousků, ale tento mě vyloženě uchvátil. Co je tedy na něm tak „zázračného“ ?
Jedná se brousek firmy Kunzmann typ Combi. Je možné jej koupit i ve variantě Racing, ale ta je celkově delší a pro broušení carvingových lyží s malým radiusem tedy méně vhodná.
Jak je vidět z obrázku jedná se celoplastový výrobek , ergonomie úchopu je velmi dobrá. V základním uspořádání je v plastovém těle brousku zasazena na jednom konci obdélníková destička s břity plnící funkci pilníku a na druhém konci obdélníková destička s brusivem , která hned hranu leští do finální podoby. Obě destičky jsou usazeny v otočných plastových čepech, takže perfektně během broušení kopírují radius lyže.
Toto je základní rozdíl oproti tradičním levnějším brouskům, do kterých bývá vsazen pilník (různé kvality) větší šířky, takže pak brousíte hranu pouze krajem pilníku. To bylo jistě dobré v dávnějších dobách rovných lyží, ale pro dnešní silně vykrojené carvingové lyže je toto uspořádání nevhodné.
Ale zpět k brousku Kunzmann.
Životnost pilníku je překvapivě vysoká – na kamarádově brousku, která jsem si loňskou a částečně letošní sezónu půjčoval (než jsem neodolal a koupil si vlastní) jsme nabrousili cca 3x týdně 6 párů lyží a pilník je stále ostrý. Navíc je brousek symetricky oboustranný, takže po opotřebeni lze brousit druhou stranou. Pokud je pilník už opravdu opotřebovaný lze jej k brousku dokoupit . Tedy opět rozdíl oproti klasickým brouskům do kterých jsme kupovali pilníku a následně je řezaly flexkou. Ať jsme koupili sebekvalitnější pilník nikdy moc nevydržel a během broušení se musel neustále v pilník posunovat na ještě neopotřebovaná místa. Kromě pilníku a brusné destičky je možno přikoupit i několik druhů pilníků v podobě diamantu dalších již fajnšmekrovských záležitostí.
O kvalitě pilniku viz. ještě poznámka na konci článku !!
Další důležitou věcí je způsob nastavení brusného úhlu.
Pro ty , co nevědí o čem je řeč malá odbočka. Každá hrana lyže je z výroby nabroušena pod určitým úhlem. Směrem od skluznice to bývá v rozmezí 0,5 –1 stupeň , z boku potom bývá hrana podbroušena o 0- 5 stupnů (neboli 90 – 85 stupnů). Na rekreačních a levných lyžích to bývá klasicky těch 0 stupňů (90) , naproti tomu např. u carvingových sjezdovek se jde i na 5 stupňů (85). To je již extrém , ale dobří sportovní lyžaři brousí běžně v rozmezí 2-3 stupne (88-87). Mimochodem , pokud si nechate lyže nabrousit v servisu a specielně je nepozorníte o jaký úhel je chcete podbrousit, tak Vám je udělají na 90 stupňů a hotovo.

Takže zpět k nastavení úhlu. To se provádí komfortně pomocí kolečka se stupnicí na boku brousku. Na hraně brousku je šipka označující jaký úhel máte nastavený. Úhel se vymezí nerezovým válečkem , který je usazen v ložiscích a slouží zároveň pro dobré odvalování brousku po skluznici při samotném broušení.
Opět v porovnání s klasickými brousky odpadá nastavování úhlu pomocí výměnných plastových destiček, primitivni brousky nemají ani ty destičky.
Tam kde dřív byla třeba dřina a zručnost , tak nyní stačí 1-2 tahy a hrana je jako víno.

Poslední vychytávkou je možnost broušení od skluznice o již řečených 0.5-1 stupeň. Toto broušení sice nenahradí kvalitní servisní stroj, ale pro srovnání hrany od sekanců slouží dobře. K tomuto účelo jsou jako příslušenství u brousku dvě černé plastové destičky, které se namontují místo brousícho břitu a brusné destičky. Pilníková destička se pak upevní do výřezu ve středu brousku a po otočení brousku je možno brousit od skluznice, samozřejmě opět s možností nastavení úhlu v rozmezí 0,5-1 stupeň.
Závěrem cena. Tu neznám přesně, neboť jsem měl možnost brousek sehnat velkoobchodně, ale MOC odhaduji na cca 1500 Kč. Je to sice dost velká suma, ale vzhledem k současným cenám lyží to za takto skvělou věcičku ujde.
Ještě poznámka mimo článek.
Pokud budete lyže dávat do běžného servisu vybírejte pečlivě. Osobně nemám se servisy moc dobré zkušenosti. Většinou v návalu práce broušení odbývají, nejhorší je pokud Vám lyže prohnout a tzv. podbrousí – tedy potom je skluznice výš než hrany. Na takovýh lyžích v podstatě nejde pořádně točit a jediná pomoc je skluznici srovnat do roviny s hranou. Takže pokud budete lyže v servisu přebírat a máte přebroušenou i skluznici zkontrolujte si např. pravitkem stejnoměrnost roviny skluznice a hran.
Jinak při výběru servisu se řiďte tím , zda brousí skluznici na kameni nebo jen brusným papírem. Pokud jen papírem, jděte jinam, neboť u takovéhoto broušení lze jen velmi těžko udržet rovinu a skluznice je pak chlupatá a bez struktury.
Co se týká broušení hran je nejlepší možností servis , kde je brousí keramickými kotouči. Tímto broušením dosáhnete téměř stejné kvality jako jsou lyže nabroušené z továrny. Takto vybavených servisů není zatím mnoho.
Poznámka:
Brousek na obrázcích je typ 3002 , který je levnější variantou popisováneho brousku. U této levnější varianty je brusný element z vysokorezné oceli. Bohužel brusné vlastnosti tohoto pilníku jsou velmi špatné a diametrálně odlišné oproti brousku typ 3000 osazeném KARBIDOVÝM brusným elementem. Z toho důvodu rozhodně doporučuji koupi dražší verze s karbidovým elementem. Nebo lze do levnější varianty karbidový element dokoupit a vyměnit za nekvalitní element ocelový (plastová těla mají obat brousky naprosto shodné a liší se pouze barevně - dražší typ 3000 s karbidem je červený, levnější typ 3002 s ocelí je modrozelený).
Dobrou hranu a hodně sněhu bez kamenů přeje Honza